Taller de pintura amb pigments minerals

Dins del curs Explora els pigments naturals, realitzat en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu de la Natura, durant els dies 10 i 11 de Juliol de 2013, he impartit un taller de pintura amb els pigments minerals emprats a l’Edat Mitjana, així com les tècniques pictòriques principals.

Aquest taller s’ha realitzat conjuntament amb en  Xavier Martí, que prèviament ha tractat el tema dels minerals des de la vesant científica.

El material pictòric (pigment + aglutinant) que s’ha emprat ha estat el mateix que s’utilitzava durant l’època del romànic. Com a pigments minerals s’han emprat els extrets dels següents minerals: aerinita, atzurita, malaquita, hematites, limonita, cinabri, guix, i galena, que són els que s’utilitzaven en el romànic català.

Com a aglutinant s’ha emprat l’ou per a la pintura al tremp i la goma aràbiga per a l’aquarel.la.

Aquestes dues tècniques, sobre tot la pintura al tremp d’ou, van ser les més emprades en la pintura sobre taula i en els manuscrits il·luminats.

El treball dels alumnes ha estat molt variat en relació a la temàtica que ha va des de la lliure experimentació fins a la reproducció de manuscrits i lletres capitulars.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

En relació als colors, degut a que s’han emprat pigments minerals, el resultat ha estat un domini dels terres, molt més abundants en la natura, sobre els blaus, més escassos.

Aquesta entrada s'ha publicat en Tallers i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.